IBS

Ravitsemusterapeutti neuvoo: Vatsa ruotuun

Image without a name


Kun suoli oikuttelee, ei kannata lannistua. Jokainen voi löytää keinot, jotka helpottavat oloa.


Vatsaan sattuu, suoli ei toimi, kupu pömpöttää – ja lisäksi apea mieli? Ärtyvän suolen oireyhtymään IBS:ään voi kuulua kaikkia näitä oireita. Jos ei nuku tarpeeksi, hermosto käyylikierroksilla. Silloin vatsakivut pahenevat entisestään.

– Kun keho oikuttelee ja tuntuu kipeältä, syntyy negatiivisia tunteita omaa kehoa kohtaan, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Leena Putkonen.

Hän näkee monia mahdollisuuksia kroonisen sairauden hoidossa. – Jokaisen on mahdollista löytää se, mikä sopii juuri itselle. Tutkittu tieto auttaa löytämään ne todennäköisimmät keinot saada helpotusta.

Omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa

Elämäntavat vaikuttavat huomattavasti IBS:ää sairastavan arjen laatuun. – Omaan hyvinvointiinsa voi vaikuttaa monella elämän osa-alueella. On miljoona asiaa, joita voi kokeilla!

Palautumisen kannalta riittävä uni on tärkeää. Lisäksi liikunnalla on paljon positiivisia suolistovaikutuksia: se hillitsee matala-asteista tulehdusta suolistossa.

– Järkevistä ruokailuajoista kannattaa pitää kiinni. Jos on mahdollista tauottaa päivää lyhyillä ulkoiluilla, aina parempi.

Helpotusta saatavilla

Ruokavaliot ovat yksilöllisiä. Yleisiä ärsykkeitäovat vehnä, ruis, sipulit ja sokerialkoholit, joita on esimerkiksi omenassa, päärynässä ja mustaherukoissa. Myös pavut ja linssit voivat aiheuttaa suolisto-oireita.

Ruokavalio- ja elämänmuutosten rinnalla ärtyvän suolen oireyhtymää voi lievittää probioottivalmisteiden avulla. Bifidobacterium longum 35624® -probiootti on elävä mikrobi, josta on paljon tutkimustietoa. Sen on todettu lievittävän ärtyvän suolen oireita.

– Probiootteja kannattaa kokeilla. Ne voivat vähentää kipua ja turvotusta. Vaikka kapseli tai valmiste yksinään ei hoida sairautta, se voi helpottaa kiusallisia oireita ja siten sujuvoittaa arkea.

Putkonen muistuttaa myös armollisuudesta omaa kehoa kohtaan.

– Kannattaa miettiä, mihin kaikkeen oma keho pystyykään. Voisiko sitä viedä kivoihin paikkoihin, liikuttaa ja helliä?