Hyvinvointi

HARA JA SISÄINEN TASAPAINO

hara ja sisäinen tasapaino

Nykyinen kiireinen elämäntyyli edellyttää meiltä monenlaisten tehtävien hallintaa. Toimimme esimiehen, vanhemman, tiimin jäsenen, ruuanlaittajan ja vapaa-ajan rooleissa – muista rooleista puhumattakaan – ja syöksymme paikasta toiseen pyrkien suoriutumaan kaikista velvoitteistamme. Tarkkaan hiotuista aikatauluista huolimatta unohdamme usein tehtävälistan tärkeimmän kohdan: omasta hyvinvoinnista huolehtimisen. Yhteyden kadottaminen itseensä horjuttaa elämän tasapainoa, mikä vaikuttaa kaikkeen energiatasosta stressin käsittelyyn.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mihin enimmäkseen suuntaat huomiosi ja mikä vaikuttaa tarkkaavaisuuteesi? Jos sinun pitäisi kertoa, missä kohtaa kehoa tarkkaavaisuutesi keskus sijaitsee, olisiko vastauksesi aivot vai suolisto?

On kuitenkin olemassa helppo keino saavuttaa tasapaino ja yhteys itseensä. Lyhyt päivittäinen harjoitus auttaa saavuttamaan uudelleen sisäisen keskittyneisyyden.

Kun jotakuta kuvataan keskittyneeksi, tarkoitetaan yleensä fyysisen ja henkisen tilan tasapainoa. Idän filosofioissa käsite ”centeredness”, keskukseen keskittyminen, on keskeinen hyvinvointiharjoituksissa. Kiinalaisessa Qigong (chi kung) -terveysliikunnassa käsite tunnetaan nimellä ”dantian”, ja japanilaisessa kulttuurissa sitä kutsutaan nimellä ”hara”.

Mikä on hara?

Japanin kielen sana ”hara” tarkoittaa kirjaimellisesti pehmeää vatsaa tai alavatsaa. Japanilaisten mukaan hara sijaitsee navan alapuolella kehon sisällä, pään ja jalkojen puolivälissä. Kehon etu- ja takaosan tärkeimpien lihasryhmien sanotaan risteävän haran kohdalla.

Fyysisesti haraa pidetään kehon painopisteen keskuksena, joka yhdistää kehon maahan ja on ihmisen sisäisen energian lähde. Siksi se on luonnollinen kohta, johon keskitytään tasapainon ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi.

Jos olet harrastanut joogaa tai meditaatiota tai käynyt akupunktio- tai shiatsu-hoidossa, olet jo saanut kosketuksen haraasi. Nykyisin sekä itämaisessa että länsimaisessa ajattelussa mielen ja kehon yhteyden saavuttamisessa keskitytään haraan syvän vatsahengityksen avulla. Hengitys auttaa meitä luomaan juurtumisen ja keskittymisen tunteen, saamaan energiaa ja rauhoittumaan kiireen keskellä.

Mikä parasta, hengitysharjoitusten aloittaminen on helppoa, vaikka et olisi koskaan aiemmin kokeillut vatsahengitystä. Harjoituksessa tarvitsee vain keskittyä haraan ja hengittää vatsan alaosaan.

  1. Istu mukavasti ja keskitä huomiosi alueeseen, joka sijaitsee noin kolme sormen leveyttä navan alapuolella.
  2. Hengitä vatsan alaosaan ja anna pallean laajentua. Tunne, miten hengitys täyttää vatsan syvälle saakka. Käsien asettaminen navan päälle harjoituksen aikana saattaa auttaa.
  3. Hengitä ulos vetämällä vatsaa sisään ja tunne, miten energia leviää kehoosi. Saatat huomata vaikutukset jo ensimmäisen minuutin aikana.

Muista:

  • Älä hätäile, jos mielesi vaeltaa, – se on täysin normaalia. Palauta ajatukset lempeästi takaisin hara-pisteeseen.
  • Ihanteellinen aloitus ja päätös päivälle on keskittyä haraan aamulla heti herättyäsi ja illalla vähän ennen nukahtamista.
  • Voit tehdä syvähengitysharjoitusta muutaman minuutin ajan missä ja milloin tahansa päivän aikana, esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai puiston penkillä. Harjoitus on stressaavan kokouksen tai työmatkan paras vastalääke. On lohduttavaa ja voimaannuttavaa tietää, että voi halutessaan saada yhteyden haraansa vain kolmella tai neljällä hengityksellä.

Kun porhaltaa läpi koko päivän monien muiden supersankarina, on tärkeää muistaa myös omat tarpeensa. Kun huomaat keskittymisesi herpaantuvan ja yhteyden keskukseesi olevan heikko, keskity hetken aikaa hara-pisteeseen ja tee vatsahengitysharjoitus. Vahvan yhteyden ylläpitäminen hara-pisteeseen varmistaa, että olet yhtä itsesi kanssa. Kun olet tietoinen alavatsan keskuksesta, pysyt juurtuneena ja keskittyneenä kaikissa tilanteissa.

 

VIITTEET:

http://www.acupuncturecollege.edu/blog/hara-source-life-and-navel-gate-spirit

https://tricycle.org/magazine/hara-breathing-meditation/

http://institutezenleadership.org/wp-content/uploads/2015/12/Hara-Breathing-Exercise.pdf

https://hbr.org/2018/03/to-control-your-life-control-what-you-pay-attention-to

https://scottjeffrey.com/center-yourself/

http://www.academia.edu/13921006/Acting_from_the_Hara_-_The_Enteric_Nervous_System

Nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

See everything
article image
Resepti
Suolistoystävällinen ruokaviikko: Tiistai
Julkaistu 05 huhtikuuta 2023
article image
Resepti
Suolistoystävällinen ruokaviikko: Perjantai
Julkaistu 08 huhtikuuta 2022
article image
Resepti
Suolistoystävällinen ruokaviikko: Torstai
Julkaistu 07 huhtikuuta 2022