Haraa käsittelevässä artikkelissamme tarkastelemme, miten syvä vatsahengitys auttaa löytämään uudelleen keskittymisen ja ylläpitämään energian aistimusta. On myös ”ulkoisia” keinoja, joilla voi tuoda järjestystä elämään sekä vakauttaa ja lisätä hyvinvointiaan. Minimalistisen ajattelutavan omaksumisesta on hyvä aloittaa.

Toisin kuin yleisesti uskotaan tai mediassa usein esitetään, minimalismi ei tarkoita vain kaikesta maallisesta omaisuudesta luopumista ja tyhjässä talossa asumista. Kyse on jostakin paljon syvällisemmästä.

Minimalistisen ajattelutavan omaksumisen voi aloittaa esittämällä itselleen muutamia henkilökohtaisia kysymyksiä. Kysy itseltäsi:

 • Tiedänkö, mitä kaikkea omistan?
 • Tarvitsenko kaikkea omistamaani tavaraa, ja tekevätkö ne minut onnelliseksi?
 • Tuntuuko elämä sekavalta ja toisinaan ylivoimaisen vaikealta?
 • Onko aina kova kiire, että saan kaiken tehdyksi?

Toisin sanoen: Voisitko tulla toimeen vähemmällä?

Taloudellisten hyötyjen lisäksi ylimääräisen tavaran siivoaminen elämästä vaikuttaa myönteisesti hyvinvointiin, vähentää stressiä ja selkeyttää elämää. Samalla tyytyväisyys lisääntyy, kun voi keskittyä asioihin ja kokemuksiin, joilla on merkitystä.

Jos nämä kuulostavatko asioilta, joita kaipaat elämääsi, voit alkaa toteuttaa minimalismia seuraavilla tavoilla:

 1. Tee henkinen siivous siivoamalla ympäristöäsi
 2. Tarkastele kotiasi. Totea, mitä kaikkea omistat ja mitä omistamistasi tavaroista oikeasti tarvitset. Minimalistisen ajattelun soveltaminen esimerkiksi vaatteisiin ei ainoastaan tuo lisää tilaa kotiin. Kun lahjoitat ylimääräiset vaatteet niitä tarvitseville, saat sisäistä rauhaa ja positiivisuutta.
 3. Osta järkevästi
 4. Kun vaatekaappiin ja lipastoihin tulee lisää tilaa, älä täytä tilaa uudella tavaralla. Voit välttää kiusauksen ostaa uutta kysymällä itseltäsi: Tarvitsenko oikeasti tätä vaatetta tai tavaraa? Jos vastaus on ”kyllä”, hanki vain sellaista, mikä kestää aikaa ja käyttöä
 5. Yksi sisään, yksi ulos
 6. Kun ostat yhden uuden tavaran tai vaatteen, luovu yhdestä vanhasta. Näin voit keskittyä kodissasi olevien tavaroiden arvoon ja pystyt pitämään tavaramäärän hallinnassa.
 7. Elämyksiä tavaran sijaan
 8. Minimalismi ei ole vain luopumista, se voi tuoda elämään uutta lisäarvoa – mutta ehkä toisella tavalla kuin ajattelit. Kun tavaran hankkimisen sijaan käytät aikaa kokemuksien hankkimiseen, nämä yksin tai ystävien kanssa koetut hetket rikastuttavat elämääsi ja tuovat siihen lisää sisältöä.
 9. Merkityksellisyyden periaate
 10. Kun esimerkiksi luet internetin sisältöjä ja katsot televisiota valikoiden ja rajoitat sosiaalisen median käyttöä, tunnistat paremmin sinulle merkityksellisen tiedon ja tärkeät ihmissuhteet.
 11. Käytä aikaa tiedostavasti
 12. Kun käyt tehtävälistan kimppuun, arvioi, mikä on tärkeää ja tarpeellista tehdä, mikä ei. Määritä tehtävien tärkeysjärjestys arvojesi mukaisesti. Tämä auttaa sinua tekemään hyviä päätöksiä, suunnittelemaan tulevaisuutta ja saavuttamaan tavoitteesi.
 13. Siivoa ajatteluasi ja kehitä itsetuntemustasi
 14. Yritä päästä eroon itseäsi koskevista negatiivisista tunteista ja uskomuksista, sillä ne vaikuttavat toimintaasi. Jos esimerkiksi et usko pystyväsi johonkin, yritä sanoittaa tarina onnistuneeseen muotoon. Saatat huomata, että henkinen siivous pyyhkii pois rajoittavat ajatukset.

Jos sinusta tuntuu, että pienimuotoisestakin siivoamisesta ja luopumisesta olisi sinulle etua, sinun kannattaa perehtyä minimalistiseen ajatteluun. Jo pienetkin askeleet kohti yksinkertaisempaa elämäntapaa voivat palkita moninkertaisesti ja viedä kohti tyyntä ja kiireetöntä elämää, jota me kaikki kaipaamme.

___

Lähteet

https://www.forbes.com/sites/deborahweinswig/2016/09/07/millennials-go-minimal-the-decluttering-lifestyle-trend-that-is-taking-over/#492446283755

https://www.theguardian.com/books/2017/apr/12/goodbye-things-hello-minimalism-can-living-with-less-make-you-happier

https://www.psychologytoday.com/au/blog/anxiety-zen/201612/minimalism-when-living-less-means-more-mental-health

https://www.hancockregionalhospital.org/2018/01/declutter-peace-well/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/how-decluttering-your-space-could-make-you-healthier-and-happier/art-20390064

https://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071112133809.htm

https://www.simplyfiercely.com/simple-living-back-to-basics/


Nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

See everything
article image
Resepti
Suolistoystävällinen ruokaviikko: Tiistai
Julkaistu 05 huhtikuuta 2023
article image
Resepti
Suolistoystävällinen ruokaviikko: Perjantai
Julkaistu 08 huhtikuuta 2022
article image
Resepti
Suolistoystävällinen ruokaviikko: Torstai
Julkaistu 07 huhtikuuta 2022