Resepti

Suolistoystävällinen ruokaviikko: torstai

07.04.2022

särkipasta

Suolistoystävällinen ruokailu voi olla herkullista ja vaivatonta! Helpottaaksemme arkeasi suunnittelimme sinulle viikon ruokalistan resepteineen. Alla reseptit torstain aterioille.

Torstai

Aamupala: 1+1+1

Lounas: Särkipasta

särkipasta

  • 300 g gluteenitonta pastaa
  • n. 10 cm pala purjoa
  • 3 isoa tomaattia
  • 1 rkl kapriksia
  • 1 prk maustettu särkisäilyke öljyssä (esim. JärkiSärki tomaatti&yrtit)
  • kypsytettyä juustoa (esim. mustaleima tai pecorino)
  • mustapippuria
  • yrttejä

Keitä pasta väljässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan ja valmista sillä aikaa kastike.

Viipaloi purjo ohueksi ja kuutioi tomaatit. Kaada särkisäilykkeestä 1 rkl öljyä pannulle ja kuullota purjosuikaleet siinä. Lisää kuutioidut tomaatit, särkisäilyke ja kaprikset, mausta mustapippurilla. Valuta pasta ja lisää pannulle muiden ainesten joukkoon. Viimeistele juustoraasteella sekä haluamallasi yrtillä.

Välipala: Hedelmäsalaatti + raejuusto

Päivällinen: Sitruunarisotto

  • 7 dl vettä
  • 1 kpl kasvisliemikuutio
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl (alkoholitonta kuivaa) valkoviiniä
  • 1 sitruuna
  • kurkumaa
  • 1 dl parmesania tai mustaleimaemmentalia raastettuna

Valmista ensin kasvisliemi; kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio kattilassa niin että kuutio liukenee veteen. Kuori ja hienonna valkosipulit, pilko kevätsipuli. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori, purista mehu. Kuumenna öljy paistokasarissa tai laakeassa kattilassa. Lisää valkosipuli ja valtaosa kevätsipulista, jätä osa annoksen viimeistelyä varten. Kuullota sipuleita hetki. Lisää risottoriisi ja kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa, kunnes viini imeytyy riisiin. Lisää kasvislientä kauha kerrallaan kunnes imeytyy riisin joukkoon. Sekoita tasaisesti ja jatkuvasti. Jatka, kunnes kaikki liemi on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää- aikaa kuluu noin 20-30 min. Lisää lopuksi raastettu juusto, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä kurkuma. Koristele kevätsipulisilpulla ja tarjoile heti!

Jälkiruoka: Mustikkapiirakkasmoothie (2 annosta)

  • 2dl mustikoita
  • 2dl kasvismaitoa (esim kookos- tai kauramaito)
  • 0,5dl (cashew)pähkinöitä
  • 1dl kaurahiutaleita
  • 1tl kardemummaa
  • 1tl kanelia
  • Ripaus vaniljajauhetta tai -uutetta

Iltapala: Banaaniletut (2 annosta)

  • 1 banaani
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl kauralesettä
  • loraus maitoa
  • paistamiseen rypsiöljyä

Soseuta banaani haarukalla kulhossa. Sekoita mukaan kananmunat ja kauralese, lorauta joukkoon hieman maitoa ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna paistinpannu tai lettupannu ja paista letut rypsiöljyssä kullanruskeiksi. Nauti letut esimerkiksi marjojen ja turkkilaisen jogurtin tai rahkan kanssa.